divendres, 30 de març del 2012

EUGÈNE DELACROIX (1798-1863)

Ahir, dia de vaga general a Espanya convocada pels sindicats espanyols en contra de les mesures dels governants espanyols, vaig convenir que de la mateixa manera que la gent no havia anat a treballar, encara menys aniria als museus. I així va ser. El recorregut gairebé en solitari a quarts de cinc de la tarda, per les diferents sales de l’espai 3 de l’antiga Casa Ramona, va satisfer totes les meves expectatives posades en la visita. La contemplació de l’exercici tan sobrenatural de llum, ombres i colors de quadres com El Naufragi de Don Joan, La Caça del Lleó o Les Dones d’Alger, convé a l’ànima de qualsevol mortal que demani refugi.

Una magnífica ocasió per veure un extracte de l’obra d’un dels millors pintors romàntics, referent per a molts dels seus contemporanis. 


dimarts, 20 de març del 2012

CENTRE INTERNACIONAL DE FOTOGRAFIA DE BARCELONA (1978 - 1983)

Poques vegades s’organitza una mostra on, d’una forma valenta, s’exposa un passat recent el qual ens afecta encara directament. Un passat que fa nosa.
Organitzat, curiosament, pel MACBA, es pot veure una exposició dedicada al que va ser un dels espais més interessants que van funcionar durant la mal anomenada transició, el Centre Internacional de Fotografia de Barcelona, dirigida per Albert Guspi i en funcionament del 1978 al 1983. En la mostra, molt ben estructurada en tres àmbits, es repassen la vida real de la Barcelona d’aquells anys.
Ens alegrem per la sensibilitat i bon encert dels responsables de la presentació, a l’anomenar al barri Xino de la ciutat pel seu nom i no pel de Raval que s’imposa ara, deixant clar així i d’una manera tan simple, la realitat destruïda per l’especulació tan salvatge soferta per la ciutat. 

Poques ocasions tenim per veure-ho.